Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Σου περίσσεψε ψωμί; Φτιάξε πουτίγκα

Περίσσεψε ψωμί από το χτεσινό τραπέζι; Αγόρασες μια φρατζόλα παραπάνω που τελικά μπαγιάτεψε; Δεν χρειάζεται να τα πετάξεις. Μπορείς να φτιάξεις μια πουτίγκα.

Σε κάθε σπίτι που σέβεται τον εαυτό του υπάρχει ψωμί. Συνήθως λίγο παραπάνω από όσο χρειάζονται οι ένοικοί του για το πρωινό τους ή για τις μεσημεριανές βουτιές στην χωριάτικη σαλάτα. Το μπαγιάτικο ψωμί όμως μπορεί να βρει πολλαπλές χρήσεις πριν ακολουθήσει τη συνήθη πορεία του προς τον κάδο απιρριμμάτων.

Ένα άρθρο στο theguardian.com που ανακαλύψαμε τυχαία μας έδωσε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες για την "ανακύκλωση" του περισσευούμενου ψωμιού. Επιλέξαμε μία εξ'αυτών, την κλασική βρετανική πουτίγκα, ένα επιδόρπιο που μοιάζει με κέικ και θυμίζει αρκετά την χριστουγεννιάτικη εκδοχή της.

Υλικά:

1 καρβέλι μπαγιάτικο ψωμί

300 ml γάλα

300 γρ. αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες, κεράσια)

50 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού

1 κυδώνι (ή μήλο)

3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

2 κ.σ. μαρμελάδα δαμάσκηνο

40 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 αυγά

Λίγο χυμό λεμόνι

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. μπαχάρι

100 γρ. λιωμένο βούτυρο

Ακατέργαστη ζάχαρη Μαδαγασκάρης για πασπάλισμα

*Για το γαρνίρισμα: κρέμα σιμιγδαλιού ή παγωτό 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς ºC. Βουτυρώστε μια φόρμα κέικ ή ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 28x20 εκ. Κόψτε το ψωμί σε φέτες και ακολούθως σε μικρότερα κομμάτια και αφήστε τα να μουλιάσουν στο γάλα για 10 λεπτά περίπου. Μόλις ρουφήξουν το γάλα, λιώστε τα με ένα πιρούνι. Θα δημιουργηθεί έτσι ένας πολτός. Προσθέστε το κυδώνι, αφού πρώτα το τρίψετε. Μετά, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και βούτυρο και ανακατέψτε καλά έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάστε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα στην επιφάνειά του το υπόλοιπο από το λιωμένο βούτυρο. Ψήστε το στην μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 1 ¼  έως 1 ½ ώρα. Μόλις ψηθεί, βγάλτε το από τον φούρνο και πασπαλίστε την επιφάνειά του με την ακατέργαστη ζάχαρη.

Η συγκεριμένη εκδοχή της πουτίγκας μπορεί να σερβιριστεί με δύο τρόπους: είτε ζεστή με συνοδεία παγωτού ή κρέμας σιμιγδαλιού, έιτε κρύα, όπως όλα τα κέικ.