Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Κυριακάτικο brunch: volume 1

"Brunch is cheerful, sociable and inciting", Guy Beringer

Κυριακή. Ημέρα άμεσα συνδεδεμένη με ξεκούραση, χαλαρή διάθεση, λίγο παραπάνω χουζούρι, ενδεχομένως με ένα ελαφρύ hangover - κατάλοιπο της σαββατιάτικης εξόδου. Συνεπώς είναι η ιδανική μέρα για να υποκύψεις στην εξαιρετικά χορταστική μόδα του brunch, ή δεκατιανού επί το ελληνικότερο.

*Brunch trivia:

Το brunch είναι απόγονος του παντρέματος δύο αγαπημένων γευμάτων, του breakfast και του lunch. Οι ρίζες του φτάνουν μέχρι την Μεγάλη Βρετανία και τα τέλη της δεκαετίας του 1800. Πολύ αργότερα, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '30, και πολύ πιο μακριά, στην Αμερική, άρχισε να γίνεται δημοφιλές. 

Αυτή την Κυριακή αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυγά Μπένεντικτ, μια αρκετά μπελαλίδικη συνταγή που όμως σε αποζημιώνει στο έπακρο.

 

Υλικά (για 2 άτομα):

Για τα αυγά:

2 ψωμάκια ζέα με καλαμπόκι 

4 αυγά

2 κ.σ. λευκό ξύδι

3 κ.σ. βούτυρο

4 φέτες μπέικον

Αλάτι

Ελάχιστο εστραγκόν

Για την σος Ολαντέζ:

12 κ. σ. ανάλατο βούτυρο

3 κρόκοι αυγών

2-3 τ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι                

 

Εκτέλεση:

Σος Ολαντέζ: Λιώστε το βούτυρο. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τους κρόκους μαζί με τον χυμό του λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Στην συνέχεια, προσθέστε πολύ σιγά το βούτυρο στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου ομογενοποιηθεί. Διατηρήστε την σος ζεστή μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Αυγά ποσέ: Σπάστε τα αυγά σε ένα μπόλ. Βράζετε νερό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το αλάτι, το ξύδι και το εστραγκόν. Όταν φτάσει το νερό σε σημείο βρασμού κατεβάστε το κατσαρολάκι από την εστία. Με ένα κουτάλι δημιουργήστε δίνη στο νερό και ρίξτε στο κέντρο της τα αυγά. Σκεπάστε την κατσαρόλα. Θα χρειαστούν 6 λεπτά για να ποσαριστούν τα αυγά. 

Μπεικον & ψωμί: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC. Τοποθετήστε τις φέτες του μπέικον σε ένα ταψάκι στο οποίο έχετε απλώσει λαδόκολλα. Ψήστε το για περίπου 8-10' στους 200ºC. Εάν θέλετε, μπορείτε να ψήσετε και τα ψωμάκια για 2-3' ώστε να γίνουν πιο τραγανά.

Συναρμολόγηση: Κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και βουτυρώστε τα ελαφρώς. Τοποθετήστε τις φέτες του ψημένου μπέικον, τα αυγά και περιχύστε τα με την σος. 

Καλή απόλαυση & ευτυχισμένο πλύσιμο πιάτων.

 

* Κάθε μία από τις συνταγές που σας προτείνουμε μαγειρεύεται - για τις ανάγκες της φωτογράφισης - από την φανταστική ζαχαροπλάστη μας, Νατάσα Τσουλουφίδου, στο εργαστήριο του καταστήματος της Χανιώτης.