Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Κυριακάτικο brunch: volume 2

Brunch is the new black

Πιθανόν να είσαι ήδη σε μια παραλία και να ακούς το κύμα να σκάει δίπλα στα πόδια σου. Άλλωστε έχει φτάσει Αύγουστος, ο μήνας που από καταβολής κόσμου κάνει μπλινκ μπλινκ στο κεφάλι την λέξη διακοπές. Όμως, το γουργούρισμα στο στομάχι δεν κάνει ποτέ διακοπές.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι μια λέξη: brunch. Μια λέξη που γεμίζει τους σιελογόνους αδένες προσμονή για ξέχειλα πιάτα γεμάτα αυγά και ομελέτες, τραγανό μπέικον και αφράτο ψωμί, κρεμώδεις σάλτσες και λιωμένα τυριά, φρέσκα λαχανικά και ξεροψημένα τοστ.

Το croque monsieur, ή την πιο madame εκδοχή του, θα ήταν λάθος να τα αντιμετωπίσεις ως ένα απλά τοστ. Γιατί είναι πολύ περισσότερα..

Υλικά (για 2 croque monsieur):

4 φέτες ψωμί 
6 φέτες ζαμπόν
3/4 φλιτζανιού γραβιέρα τριμμένη
3 κ.σ. βούτυρο μαλακό
1 κ.σ. μουστάρδα

Για την μπεσαμέλ:

1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι
3/4 φλιτζανιού γάλα
3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

* Για τα croque madame θα χρειαστείτε ακριβώς τα ίδια υλικά συν 2 αυγά τηγανητά.

Εκτέλεση:

Για αρχή προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C. Το επόμενο βήμα είναι η μπεσαμέλ: Βάζετε 1 κουταλιά βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς πάνω στο μάτι για περίπου 2'. Προσθέστε στη συνέχεια το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς, πάλι πάνω στην εστία, μέχρι να δέσει ελαφρά το μείγμα. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε την παρμεζάνα, 1 κουταλιά από τη γραβιέρα και το μοσχοκάρυδο. Ξανά - ανακατέψτε και αλατοπιπερώστε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη. Ακολούθως βουτυρώστε λίγο τις φέτες του ψωμιού και από τις δύο πλευρές και ψήστε τις στον φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις ψηθούν, αλείψτε τις με μουστάρδα (στη μία πλευρά μόνο). Βάλτε λίγη μπεσαμέλ σε δύο από τις φέτες, το ζαμπόν και πασπαλίστε με τα 3/4 της ποσότητας της γραβιέρας. Καλύψτε με τις άλλες δύο φέτες ψωμιού. Απλώστε λίγη μπεσαμέλ στην επιφάνεια των σάντουιτς (και λίγη στα πλάγια) και πασπαλίστε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Βάλτε τα σάντουιτς σε ένα ταψάκι και ψήστε τα μέχρι να γκρατιναριστεί καλά η επιφάνεια με την μπεσαμέλ. Τα croque monsieur σας είναι έτοιμα.

Για να τα μετατρέψετε σε croque madame ακολουθήστε την ίδια ακριβώς διαδικασία. Τηγανίστε τα αυγά με λίγο λάδι, τοποθετήστε τα πάνω στα τόστ και voila..είναι έτοιμα.

Καλή σας όρεξη!

 

* Κάθε μία από τις συνταγές που σας προτείνουμε μαγειρεύεται - για τις ανάγκες της φωτογράφισης - από την φανταστική ζαχαροπλάστη μας, Νατάσα Τσουλουφίδου, στο εργαστήριο του καταστήματος της Χανιώτης.