Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Κυριακάτικο brunch: volume 3

“Why, sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.”, Lewis Carroll [Alice in Wonderland]

Η αυγόφετα  θα είναι - για τους περισσότερους εξ ημών - δεμένη εις το διηνεκές με την κουζίνα της γιαγιάς και την ραστώνη των καλοκαιρινών διακοπών στο χωριό/ νησί/ camping/ κάπου σε κάποια παραλία. Όμως, ήρθε η ώρα της αναγνώρισης και αναβάθμισής της. Η brunch-ική φρενίτιδα αποτέλεσε την χρυσή ευκαιρία της αυγόφετας να διεκδικήσει και να κερδίσει την θέση που δικαιωματικά της άξιζε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ακούει στο όνομα «eggy bread» ενώ στην Γαλλία ονομάζεται «pain perdu», όνομα εξαιρετικά ταιριαστό αν αναλογιστεί κανείς ότι η καλύτερη αυγόφετα γίνεται με μπαγιάτικο ψωμί. Η Larousse Gastronomique την αναφέρει ως επιδόρπιο αλλά ας μην γελιόμαστε. Οι λάτρεις του πιάτου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ταιριάζει άψογα με κριτσανιστό μπέικον και πικάντικα σκληρά τυριά.

*Αυγοφετών trivia:

Η πρώτη αναφορά του πιάτου εντοπίζεται σε μια συλλογή ρωμαϊκών συνταγών του Απίκιου, τον μακρινό 4ο ή 5ο αι. π.Χ., με το κωδικό όνομα «ένα άλλο γλυκό πιάτο». Αρκετές αναφορές το τοποθετούν στην Μεσαιωνική Ευρώπη, όταν οι μάγειροι - στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο - έδιναν ζωή στο μπαγιάτικο ψωμί βουτώντας το σε γάλα και αυγά και το τηγάνιζαν σε λίπος.

Εμείς σας προτείνουμε 2 εκδοχές της αυγόφετας, μια αλμυρή και μια γλυκιά για να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα.

Αυγόφετες αλμυρές:

Υλικά:

6 φέτες από σχιστή χειροποίητη μπαγκέτα του Φούρνου Λεμονή

1 φλιτζάνι γάλα

2 αυγά

βούτυρο

6 φέτες μπέικον

φλούδες παρμεζάνας

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ. Προσθέστε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα τηγάνι βάλτε αρκετή ποσότητα από το βούτυρο. Αφήστε το να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Ταυτόχρονα τοποθετήστε τις φέτες του ψωμιού στο μείγμα να μουλιάσουν. Μόλις το βούτυρο είναι έτοιμο βάλτε τις -μουλιασμένες πλέον - φέτες. Ο χρόνος τηγανίσματος εξαρτάται από το πόσο τραγανές θέλετε τις αυγόφετες. Σε ένα άλλο τηγάνι λιώστε λίγο βούτυρο ακόμα και βάλτε τις φέτες του μπέικον. Και σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και το επίπεδο τραγανότητας που επιθυμείτε. Σερβίρετε τις αυγόφετες και το μπέικον. Από πάνω τοποθετείστε τις φλούδες παρμεζάνας.

*Για πιο light αποτέλεσμα μπορείτε να ψήσετε τις αυγόφετες και το μπέικον σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC

** Ο πιο εύκολος τρόπος για να κάνετε φλούδες παρμεζάνας είναι να χρησιμοποιήσετε peeler.

Αυγόφετες γλυκιές:

Υλικά:

 6 φέτες από σχιστή χειροποίητη μπαγκέτα του Φούρνου Λεμονή

1 φλιτζάνι γάλα

2 αυγά

βούτυρο

μαύρη ζάχαρη

παγωτό βανίλια και αμύγδαλο του Φούρνου Λεμονή

Εκτέλεση:

Τα βασικά βήματα παραμένουν τα ίδια. Η διαφορά είναι πως μόλις τηγανιστούν οι αυγόφετες τις πασπαλίζετε με λίγη – ή πολλή – μαύρη ζάχαρη και από τις δύο πλευρές. Γυρίστε τις φέτες στο τηγάνι 2-3 φορές μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και να τους δώσει ένα πιο σκούρο χρώμα. Ιδανικά, σερβίρετε τις καυτές αυγόφετες με γενναίες μπάλες παγωτό και από τις δύο γεύσεις.

Καλή επιτυχία!