Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Οι chefstories παρουσιάζουν: ποικιλία από μπρουσκέτες.

Οι chefstories, κατά κόσμον Ελένη & Σύλβια Κουμεντάκη, βρίσκονται πίσω από τον νέο και εξαιρετικά πετυχημένο και νόστιμο κατάλογο σάντουιτς του Φούρνου Λεμονή. Τους ζητήσαμε περισσότερες λαχταριστές γεύσεις και μας πρότειναν εύκολες, καλοκαιρινές συνταγές. 

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο και λίγο μεγαλύτερη διάθεση να προσφέρουμε. Το μαγείρεμα γίνεται πιο ευχάριστο και δελεαστικό, ειδικά αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε περισσεύματα, όπως το ψωμί από το χθεσινό τραπέζι. Οι chefstor-ικές μπρουσκέτες με τρία διαφορετικά toppings γίνονται γρήγορα, εύκολα, με υλικά που όλοι έχουμε στη κουζίνα μας και θα δώσουν ενδιαφέρον σε ένα βράδυ με φίλους ή σε ένα απόγευμα με τα παιδιά στο σπίτι. 

Οι μπρουσκέτες είναι συνώνυμο του τσιμπολογήματος και μια ιδιαίτερα προσφιλής λύση όταν επιθυμείς γευστικά σνακς. Το δημοφιλές πιάτο της γείτονος χώρας αποτελείται - στην πιό απλή εκδοχή του - από τραγανές, φρυγανισμένες φέτες ψωμί, αρωματισμένες με σκόρδο και αλειμμένες με ένα μείγμα ντομάτας, ελαιόλαδου και αλατοπίπερου. Οι παραλλαγές των toppings είναι άπειρες και εξαρτώνται από την όρεξη του μάγειρα και τα υλικά που έχει στη διάθεσή του.

*Μπρουσκετών trivia:

Η λέξη μπρουσκέτα προέρχεται από το ρήμα bruscare που σημαίνει "ψήνω στα κάρβουνα"

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του πιάτου. Η πρώτη υποστηρίζει ότι ήταν το φαγητό των φτωχών Ιταλών οι οποίοι έψηναν το μπαγιάτικο ψωμί με ελαιόλαδο και σκόρδο για να νοστιμίσει. Μια δεύτερη εκδοχή τοποθετεί τις ρίζες της μπρουσκέτας στην αρχαία Ρώμη όπου οι καλλιεργητές ελιάς δοκίμαζαν την παραγωγή τους στα ελαιοτριβεία με ψημένο ψωμί.* 

Υλικά και Εκτέλεση:

Για την βάση θα χρειαστείτε μια μπαγκέτα, δικής σας επιλογής. Κόβετε την μπαγκέτα διαγώνια ώστε να προκύψουν μεγάλες φέτες - ανάλογες της όρεξής σας - και τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε τις φέτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 2 με 3 λεπτά.

Για τα toppings θα χρειαστείτε:

- Μανιτάρια & μπέικον: Κόψτε μισό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και σοτάρετε το με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε 100 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες και 50 γρ. μπέικον, επίσης κομμένο σε κομματάκια. Σοτάρετε τα όλα υλικά ελαφρά, σβήστε με λίγο λευκό κρασί και προσθέστε λίγο θυμάρι και ελάχιστο αλάτι. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, τοποθετήστε το πάνω στις ψημένες φέτες και πασπαλίστε το με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή γκούντα. Βάλτε το ξανά στο φούρνο για 2-3 λεπτά έως ότου λιώσει το τυρί.

- Ντοματίνια, μοτσαρέλα & ελιές: Ψιλοκόψτε 10 περίπου ντοματίνια και ανακατέψτε τα με λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι ξύδι μπαλσάμικο και ελάχιστο μέλι. Πάνω στις φέτες τοποθετήστε τα υλικά ακολουθώντας την εξής σειρά: το μείγμα της ντομάτας, ψιλοκομμένες ελιές και 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη. Αλατοπιπερώστε ελαφρά και ψήστε για 2-3 λεπτά έως ότου λιώσει η μοτσαρέλα.

- Πέστο λιαστής ντομάτας, γαλοπούλα fouantre & ρόκα: Χτυπήστε στο μπλέντερ 10 περίπου λιαστές ντομάτες, μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο, 4 κουταλιές κουκουνάρια και μισό περίπου φλυτζάνι παρμεζάνα. Αλείψτε το μείγμα στο ψημένο ψωμί και γαρνίρετε κάθε μπρουσκέτα με μία φέτα γαλοπούλας και μερικά κλωναράκια ρόκας.

Δοκιμάστε τις προτάσεις μας και μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις και τα σχόλιά σας.