Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Σουφλέ σοκολάτας, το κλασικό.

“Your hand and your mouth agreed many years ago that, as far as chocolate is concerned, there is no need to involve your brain.” | Dave Barry

Στην ταινία «Ο δικηγόρος του Διαβόλου» υπήρχε μια φράση που με σημάδεψε βαθιά. «- Και τι γίνεται με την αγάπη; - Υπερεκτιμημένη. Βιοχημικά, δεν έχει καμία διαφορά με το να τρως μεγάλες ποσότητες σοκολάτας». Αλήθεια ή ψέματα, λίγη σημασία έχει. Η μόνη αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει άλλο συστατικό σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο γοητευτικό και ακαταμάχητο, όπως η σοκολάτα.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, το σουφλέ σοκολάτας, το δώρο της ζαχαροπλαστικής στην ανθρωπότητα, είναι ένα επιδόρπιο που υπογραμμίζει την υπεροχή της σοκολάτας και απολαμβάνει παγκόσμιας αποδοχής. Αν και η πλειοψηφία πιστεύει πως πρόκειται για ένα δύσκολο και αρκετά περίπλοκο γλυκό, στην πραγματικότητα είναι αρκούντως απλό.

Το συγκεκριμένο σουφλέ σοκολάτας, με εξαίσια λιωμένη σοκολάτα κρυμμένη στον πυρήνα ενός μαλακού, αφράτου κελύφους, ορίζει την έννοια της σοκολατένιας «παρακμής». Η συνταγή κερδίζει στα σημεία. Εύκολη και γρήγορη, δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία ή εξωπραγματικές μαγειρικές ικανότητες παρά μόνο μερικά βασικά υλικά. Το μυστικό είναι να ακολουθήσεις τα βήματα με ευλάβεια. Σήκωσε τα μανίκια σου και φτιάξε ένα σοκολατένιο πειρασμό που εντυπωσιάζει στο πέρασμά του.

Συστατικά:

200 γρ. μαύρη σοκολάτα (περιεκτικότητα: 70% κακάο)

150 γρ. ζάχαρη άχνη (+ επιπλέον ποσότητα για το γαρνίρισμα)

λίγη κρυσταλλική ζάχαρη

5 αυγά

βούτυρο

Εκτέλεση:

Αρχικά κόψτε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και λιώστε την είτε σε μπεν μαρί είτε στον φούρνο μικροκυμάτων. Σε δύο μπολ χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπήστε τους κρόκους με 25 γρ. άχνη ζάχαρη έως ότου ασπρίσει το μείγμα και στην συνέχεια προσθέστε την λιωμένη σοκολάτα. Παράλληλα, βράστε σε ένα κατσαρολάκι 125 γρ. άχνη μαζί με 6 κ.σ. νερό για 4 λεπτά. Πάρτε το δεύτερο μπολ και χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν. Στην συνέχεια, προσθέστε σιγά σιγά το σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς. Τα δύο μείγματα είναι έτοιμα. Ενώστε τα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πάρτε 6 πυρίμαχα φορμάκια, βουτυρώστε τα, πασπαλίστε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και χωρίστε ισόποσα το μείγμα. Τοποθετήστε τα φορμάκια στο ψυγείο και αφήστε τα ένα ολόκληρο βράδυ. Την επόμενη μέρα, ψήστε τα σουφλέ για 8 με 10 λεπτά στους 200ºC σε προθερμασμένο φούρνο. Πασπαλίστε τα με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρετε αμέσως. Ιδανικά, μπορείτε να προσθέστε και μια μπάλα παγωτό κρέμα ή καϊμάκι. 

Καλή επιτυχία! 

** Συνταγή via Elle magazine

   Φωτογραφία τίτλου by Helen Rosner

   Τελευταία φωτογραφία via crumbly cookie