Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Μπισκότα, τα Χριστουγεννιάτικα

You’d better watch out, you’d better not cry, Christmas is in town

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Μια εποχή που στο μυαλό όλων είναι συνυφασμένη με δέντρα φορτωμένα στολίδια και λαμπιόνια, δώρα τυλιγμένα με πολύχρωμα χαρτιά και κορδέλες, χιόνι και κάλαντα, μυρωδιές κανέλας και άχνης ζάχαρης, πιατέλες ξέχειλες με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και μπισκότα.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, δύο λέξεις ικανές να προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης. Εμπνευσμένοι από τον Φούρνο των Χριστουγέννων σκεφτήκαμε τρόπους να τον μεταφέρουμε στην κουζίνα σας. Ιδού λοιπόν, μια συνταγή για τραγανά μπισκότα με τζίντζερ με λαχταριστή διακόσμηση από ζαχαρόπαστα. Σηκώστε μανίκια, βάλτε τις ποδιές σας και γίνετε για λίγο παιδιά.

Υλικά για τα μπισκότα:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. βούτυρο

110 γρ. άχνη ζάχαρη

110 γρ. μαύρη ζάχαρη

1/3 της κούπας γάλα

½ της κούπας σόδα

½ κ.γ. μπέικιν

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

2 κ.γ. κανέλα, κατά προτίμηση Κεϋλάνης

1 κ.γ. γαρύφαλλο

3 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1 βανίλια

Υλικά για την ζαχαρόπαστα:

1 κιλό άχνη ζάχαρη

2 φακελάκια ζελατίνη σε σκόνη

2 κ. σ. σιρόπι γλυκόζης

1 βανίλια

4 κ. σ. νερό

χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

Για τα μπισκότα: Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης – άχνη και μαύρη- και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέτετε το γάλα, τα αυγά, την σόδα και συνεχίστε το χτύπημα. Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά –αλεύρι, μπέικιν, μαγειρική σόδα, μπαχαρικά. Αφού τα κοσκινίσετε, τα ρίχνετε βροχηδόν, δηλαδή ομοιόμορφα και με σταθερή ροή, στο πρώτο μπολ συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ζυμώστε το μείγμα καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής, εύπλαστη ζύμη, η οποία να ξεκολλάει  από τα τoιχώματα του μπολ, και στη συνέχεια χωρίστε την σε μπάλες. Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίξτε την ζύμη*.

*Μπορείτε να τοποθετήσετε τις μπάλες ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες για να διευκολύνετε το άνοιγμα με τον πλάστη.

Για να δημιουργήσετε τα μπισκότα κόψτε την ζύμη σε σχέδια χρησιμοποιώντας τα χριστουγεννιάτικα κουπ πατ σας και αφαιρέστε τα υπολείμματα της ζύμης. Σε περίπτωση που έχετε χρησιμοποιείστε το τρικ της λαδόκολλας, μεταφέρετε το κάτω φύλλο με τα μπισκότα σε ένα ταψί και συνεχίστε μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 12 περίπου λεπτά. Τα μπισκότα πρέπει να βγουν από τον φούρνο ελαφρώς μαλακά και να τα αφήσετε να κρυώσουν πριν τα διακοσμήσετε.

Για την ζαχαρόπαστα: Για την ζαχαρόπαστα θα χρησιμοποιήσετε την τεχνική του μπεν μαρί. Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό μέχρι την μέση και από πάνω τοποθετήστε ένα μεταλλικό μπολ που να εφαρμόζει καλά. Μέσα στο μπολ βάλτε το νερό και την σκόνη ζελατίνης και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σιρόπι γλυκόζης και την βανίλια. Ανακατέψτε το μείγμα έως ότου να γίνει σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει. Αδειάστε πάνω στο πάγκο σας, ή μέσα σε ένα ταψί, την άχνη ζάχαρη. Δημιουργήστε μια λακκούβα στο κέντρο της και αδειάστε εκεί το σιρόπι. Αρχίστε να ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις παίρνοντας λίγη - λίγη ζάχαρη από τα πλάγια και φέρνοντας την στο κέντρο. Συνεχίστε αυτή την διαδικασία μέχρι να έχετε στα χέρια σας μια λεία, ομοιογενή μπάλα.

*Tips για την ζαχαρόπαστα:

- Εάν θέλετε όλη η ποσότητα της ζαχαρόπαστας να έχει το ίδιο χρώμα, ρίξτε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής μέσα στο μπολ που ετοιμάζεται το σιρόπι. Σε περίπτωση που θέλετε μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων, χωρίστε την ζύμη της ζαχαρόπαστας σε μικρότερες μπάλες, ρίξτε σε καθεμία μερικές σταγόνες από το χρώμα της επιλογής σας και ξανα-ζυμώστε την μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα.

- Να θυμάστε ότι η ζαχαρόπαστα σκληραίνει πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό μην την κάνετε σφιχτή. Υπολογίστε ότι θα σφίξει περισσότερο σε μερικές ώρες.  Επίσης, όταν δεν την χρησιμοποιείτε καλό είναι να την τυλίγετε με διαφανή μεμβράνη, με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξεραθεί.

- Μπορείτε να βρείτε και έτοιμη ζαχαρόπαστα στην αγορά, συνήθως σε καταστήματα ξηρών καρπών.

Συναρμολόγηση: Πασπαλίστε τον πάγκο σας με λίγη άχνη και ανοίξτε την ζαχαρόπαστα με έναν πλάστη – ιδανικά με έναν πλάστη σιλικόνης για να μην σας κολλήσει. Κόψτε την ζαχαρόπαστα σε διάφορα σχήματα με κουπ πατ ή χρησιμοποιείστε με φαντασία τα εργαλεία που έχετε στην κουζίνα σας - ψαλίδια, ρολά κοπής, πιρούνια, ποτήρια - για να δημιουργήσετε τα δικά σας σχήματα. Αφού έχουν κρυώσει πολύ καλά τα μπισκότα σας, κολλήστε τα σχέδια της ζαχαρόπαστας χρησιμοποιώντας λίγη λιωμένη σοκολάτα.

Καλά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα.

*Κάθε μία από τις συνταγές που σας προτείνουμε μαγειρεύεται - για τις ανάγκες της φωτογράφισης - από την φανταστική ζαχαροπλάστη μας, Νατάσα Τσουλουφίδου.