Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Food for shoot-ing

Ζητήσαμε από την φωτογράφο Ειρήνη Αγκόρτζα να μας μάθει να φωτογραφίζουμε σωστά το φαγητό μας. Η Ειρήνη έκανε κάτι ακόμα καλύτερο. Μας έδωσε μερικές πολύτιμες συμβουλές και φανταστικές φωτογραφίες.

Η  ανάγκη όλων μας να μοιραζόμαστε τις στιγμές μας στα social media, δημιούργησε μια τάση, να φωτογραφίζουμε το πιάτο μας στο εστιατόριο ή αυτό που δημιουργήσαμε οι ίδιοι. Πολλές φορές βέβαια όχι με απόλυτη επιτυχία, κάνοντας φίλους και followers να απορούν γιατί μπήκαμε σ’ αυτή τη διαδικασία. Εδώ θα προσπαθήσω να σας  βοηθήσω  να βελτιώσετε τις φωτογραφίες των πιάτων σας δίνοντας σας απλές συμβουλές.

Φωτισμός.

Καταργήστε το flash! Το flash θα αλλοιώσει την υφή και θα ισοπεδώσει τα χρώματα του πιάτου σας. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως του χώρου, καθίστε κοντά σε παράθυρο. Οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός θα κάνει το πιάτο σας να δείχνει  πιο θελκτικό , εκτός από το flash. Παρόλα αυτά αν δεν έχουμε φυσική πηγή φωτός  -πχ. αν είστε έξω για δείπνο - το τηλέφωνο του συνδαιτυμόνα σας σαν φωτιστικό είναι μια κάποια λύση..

Το κινητό από πάνω..

Προτιμήστε να φωτογραφίσετε το πιάτο σας κρατώντας τη συσκευή παράλληλα και επάνω από το πιάτο. Αυτή η γωνία λήψης είναι ιδανική για να δώσετε έμφαση στο «μοντέλο» σας, μιας και τα περισσότερα κινητά δεν διαθέτουν επιλογή ρύθμισης του βάθους πεδίου*. Εάν επιμένετε σε διαφορετικές γωνίες λήψης φροντίστε να έχετε ένα λιτό  background.

* Βάθος πεδίου trivia

Το βάθος πεδίου είναι, με απλά λόγια , οι ευκρινείς περιοχές μπρος και πίσω από το αντικείμενο που εστιάζουμε.

Δημιουργικότητα.

Γίνετε δημιουργικοί. Χρησιμοποιήστε αντικείμενα που θα  χαρίσουν δυναμικές γραμμές στην εικόνα σας. Ένα πιρούνι, μια σέσουλα, οι γωνίες ή οι καμπύλες του πιάτου που θα χρησιμοποιήσετε μπορούν να δώσουν έμφαση στο θέμα σας και  να κατευθύνουν το βλέμμα  του θεατή.

Πιο πίσω. Λίγο πιο πίσω…

Αποφύγετε να κάνετε close up σε επιμέρους στοιχεία του πιάτου . Αν το κάνετε, πιθανόν να δημιουργήσετε μια εικόνα όπου θα είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται. Προτιμήστε να φωτογραφίσετε ολόκληρο το πιάτο σας.

Όσο πιο απλό τόσο πιο καλό.

Δείξτε εγκράτεια στην επεξεργασία της εικόνας σας. Κάποια φίλτρα στις εφαρμογές  επεξεργασίας εικόνας, δεν είναι καθόλου «φιλικές προς  το φαγητό». Τα vintage φίλτρα αλλάζουν  το  χρώμα του φαγητού, το έντονο contrast αλλοιώνει την υφή του. Αρκεστείτε στην απλότητα μιας όμορφης εικόνας.

Τώρα ή ποτέ!

Μην αφήσετε τον χρόνο να αλλοιώσει το πιάτο σας. Φωτογραφίστε το την στιγμή που σας το σερβίρουν!

Κάτι για το τέλος.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας, πριν δημοσιεύσετε τη φωτογραφία  σας ότι  το φαγητό πρέπει να μοιάζει με φαγητό και να φαίνεται τόσο λαχταριστό όσο είναι και στην πραγματικότητα!

Καλή όρεξη και καλές δημοσιεύσεις!

*Η φωτογράφιση έγινε από την Ειρήνη Αγκόρτζα με προϊόντα Λεμονή.

**η αρχική φωτογραφία: από τον θαυμαστό κόσμο του internet