Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Lemon[-is] vanilla cake

Αν η ζωή σου δώσει λεμόνια μπορείς να φτιάξεις χιλιάδες πράγματα.

Ας υποθέσουμε ότι κάπου στον πάγκο της κουζίνας σου υπάρχει ένα κέικ, πιθανότατα ελαφρώς μπαγιάτικο. Στο ψυγείο σου βρίσκονται ξεχασμένα μερικά λεμόνια. Προσανατολισμένοι προς την κατεύθυνση των γρήγορων και εύκολων συνταγών και πεισματικά προσηλωμένοι στην ευφάνταστη «ανακύκλωση» των περισσευμάτων αποφασίσαμε πως ήρθε για ακόμα ένα γλυκό.

Χρησιμοποιήσαμε μια συνταγή με το minimum των παρασκευών και μερικά από τα πιο απλά υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι εκεί έξω - γιατί ποιος δεν έχει κανά δυό αυγά, λίγη ζάχαρη και βούτυρο στην κουζίνα του; - για να δώσουμε νέα ζωή σε ένα κέικ βανίλιας.

Υλικά:

1 κέικ βανίλιας Λεμονής

για την κρέμα:

200 γρ. ζάχαρη

200 ml. χυμό λεμονιού

ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα

4 αυγά

360 γρ. βούτυρο

για το σιρόπι:

10 φύλλα φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένα

100 ml. νερό

50 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για την κρέμα: Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τα αυγά. Με την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά ανακατέψτε τα υλικά με έναν αυγοδάρτη (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ματζαφλάρι του μίξερ) έως ότου το μείγμα αποκτήσει κρεμώδη υφή. Στη συνέχεια, βάλτε το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Αφήστε την μέσα στο ψυγείο να κρυώσει – ιδανικά σκεπασμένη με μεβράνη για να μην δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνειά της.

Για το σιρόπι: Σε ένα δεύτερο μικρό κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά και αφήστε τα να βράσουν για περίπου 6’. Στη συνέχεια έχετε δύο επιλογές: είτε αφαιρείτε τα φύλλα είτε το περνάτε από το μπλέντερ για να αποκτήσει πιο έντονη γεύση και άρωμα μέντας. Και στις δύο περιπτώσεις, αφήστε το να κρυώσει – η θερμοκρασία δωματίου είναι το ιδανικό.

Συναρμολόγηση: Ο τρόπος που θα κόψετε το κέικ βανίλιας εξαρτάται από το πώς θα σερβίρετε το γλυκό. Αν επιλέξετε την εκδοχή του πιάτου θα χρειαστείτε λεπτές φέτες ενώ αν προτιμήσετε να το σερβίρετε σε ποτήρι θα σας διευκολύνει το κόψιμο σε κύβους. Και στις δύο περιπτώσεις ραντίστε τις φέτες/κύβους του κέικ με το σιρόπι μέντας. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται α) από την ένταση της γεύσης και του αρώματος μέντας που θέλετε και β) από το πόσο μαλακό και σιροπάτο σας αρέσει το κέικ. Στην περίπτωση του πιάτου: τοποθετήστε μια φέτα κέικ, μια ποσότητα κρέμας λεμονιού και επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό ύψος. Στην περίπτωση του ποτηριού: τοποθετήστε κύβους κέικ στον πάτο και από πάνω βάλτε την κρέμα. 

Καλή επιτυχία!

*Κάθε μία από τις συνταγές που σας προτείνουμε μαγειρεύεται - για τις ανάγκες της φωτογράφισης - από την φανταστική ζαχαροπλάστη μας, Νατάσα Τσουλουφίδου, στο εργαστήριο του καταστήματος της Χανιώτης.