Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Φούρνος  Λεμονή meets Τριζόνι: η γλυκιά εκδοχή

Life is uncertain. Eat dessert first.

Αν χωρίζαμε, εντελώς αυθαίρετα, τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες θα βρίσκαμε δύο μεγάλες ομάδες αντιμέτωπες. Από την μία πλευρά θα υπήρχαν όλοι αυτοί  που λατρεύουν φανατικά τον χειμώνα, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια και τα μάλλινα κασκόλ. Στον αντίποδα θα ήμασταν όλοι εμείς που μετά την λήξη των Χριστουγένων - και ίσως πιο νωρίς ακόμα - μετράμε αντίστροφα για το επόμενο, πολυπόθητο ζεστό καλοκαίρι γεμάτο αμμουδιές, θαλασσινό αεράκι και δροσερές λιχουδιές.

Επειδή όμως μόλις ξεκίνησε ο Φλεβάρης  αποφασίσαμε να παρηγορηθούμε  με τις αναμνήσεις του περασμένου καλοκαιριού. Διαλέξαμε λοιπόν το highlight που δεν ήταν άλλο από την τελευταία μας επίσκεψη στο Τριζόνι φορτωμένοι με φρέσκο, λαχταριστό παγωτό και τραγανά μπισκότα από τον Φούρνο Λεμονή.

Ο chef Κώστας Τρώντσιος* δεν μας λυπήθηκε. Αντλώντας έμπνευση από τα ποιοτικά προϊόντα του Φούρνου Λεμονή επιστράτευσε όλη την δημιουργικότητά του και μας έφτιαξε όχι ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα διαφορετικά γλυκά. Οι - ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας - μηδαμινές αντιστάσεις μας εξανεμίστηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα μπροστά στην θέα αυτών των πιάτων.  

*Chef’s trivia:

O Κώστας Τρώντσιος ήταν ο head chef του εστιατορίου κατά την διάρκεια της θερινής σεζόν. Διδάσκει στο δημόσιο ΙΕΚ Λαγκαδά, στο τμήμα Μαγειρικής Τέχνης.

Βελουτέ σούπα σοκολάτας με παγωτό φράουλα.

Μια καλοσχηματισμένη μπάλα παγωτού φράουλα επιπλέει σε μια λίμνη γυαλιστερής σοκολάτας. Ίσως αυτές οι έντεκα λέξεις να είναι υπερβολή. Αρκούν μόνο δύο για να περιγράψεις αυτό το γλυκό. Αδιαπραγμάτευτη απόλαυση.

Είναι κοινό μυστικό ότι η κουβερτούρα και η φράουλα γεννήθηκαν για να είναι μαζί. Αρώματα και γεύσεις από βασιλικό, βανίλια και σπιτικό λικέρ μαστίχας ανέβασαν την ένταση της βελουτέ σοκολάτας. Το χειροποίητο παγωτό φράουλας του Φούρνου Λεμονή προσέδωσε δροσιά αλλά και την τελευταία πινελιά σαγήνης σε αυτό το ονειρικό πιάτο.

Λουκουμάδες με μέλι και παγωτό αμύγδαλο.

Αν οι λουκουμάδες ήταν ήχος θα ήταν ο ήχος ελαιόλαδου που τσιρτσιρίζει στο τηγάνι. Με την αίγλη του κλασσικού και με δεκαετίες επιτυχιών στο ιστορικό τους, οι λουκουμάδες θα παραμείνουν relevant όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Τώρα σκέψου το πηρούνι σου να βυθίζεται σε ένα πιάτο φρεσκοτηγανισμένους,τραγανούς όσο χρειάζεται και αφράτους όσο πρέπει λουκουμάδες, χρυσαφένιο μέλι Χαλκιδικής να ρέει πάνω τους, το άρωμα της κανέλας και μπάλες παγωτού από τον Φούρνο Λεμονή, ένα παγωτό ωδή στο αμύγδαλο. 

Cheesecake  με μπισκότα σοκολάτας.

Το παρόν cheesecake ενσωμάτωσε με ιδανικό τρόπο, τόσο στην βάση του όσο και στην κρέμα του, τα τραγανά, σοκολατένια σαμπλέ μπισκότα του Φούρνου Λεμονή. Το γλάσο σοκολάτας έδωσε έξτρα πόντους φανταστικότητας.

Ανάλαφρο και αέρινο, με μια κρέμα που συνδύασε την άγλυκη μαγεία του μασκαρπόνε και του γιαούρτιου με το άρωμα της βανίλιας, έκλεισε πονηρά το μάτι στους λάτρεις της σοκολάτας με μικρά κομμάτια μπισκότων. 

Τηγανητό παγωτό πορτοκάλι με μπισκότα βανίλια και σοκολάτα

Φήμες λένε πως το τηγανιτό παγωτό έχει τις ρίζες του στην Αμερική. Υπάρχουν άλλες που υποστηρίζουν πως το πιάτο αυτό έχει ρίζες στα γιαπωνέζικα εστιατόρια τεμπούρα*.  Σε κάθε περίπτωση, το τηγανητό παγωτό είναι φτιαγμένο για να λατρεύεται.

*Tempura’s trivia

Η τεμπούρα είναι ένα είδος ιαπωνικού φαγητού. Συνήθως πρόκειται για θαλασσινά ή λαχανικά σε κουρκούτι που τηγανίζονται σε υψηλή θερμοκρασία.

Ο Chef τηγάνισε μια παγωμένη μπάλα παγωτό πορτοκάλι παναρισμένη σε ένα μείγμα από αλεύρι, ασπράδια αυγών και μπισκότων βανίλιας και σοκολάτας του Φούρνου Λεμονή. Και μπορεί να μην σου γεμίζει το μάτι με την πρώτη αλλά μετά το πρώτο κρακ, μετά την πρώτη παγωμένα καυτή μπουκιά δεν υπάρχει επιστροφή.

*Όλα τα πιάτα ετοιμάστηκαν από τον chef στην κουζίνα του εστιατορίου. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Τριζονιού.