Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Χωριάτικη στον Πετρόμυλο

Σαλάτα, τι εύκολο πιάτο.

Αν κάποιος σου πει ότι χρειάζεσαι πολύπλοκες συνταγές, εξελιγμένες τεχνικές, εξεζητημένα μαγειρικά σκεύη και τις ικανότητες ενός chef για να μαγειρέψεις ένα νόστιμο, θρεπτικό και -γιατί όχι; - όμορφο πιάτο κατά πάσα πιθανότητα η σχέση του με την κουζίνα περιορίζεται στην παρακολούθηση του Master chef. Ναι, όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά. Δεν είναι όμως απαραίτητα.

Ένα από τα πιο απλά και γρήγορα πιάτα από καταβολής κόσμου είναι οι σαλάτες. Άπειροι συνδυασμοί, εύκολη εκτέλεση, ελάχιστα σκεύη. Το φανταστικό της υπόθεσης είναι πως το αποτέλεσμα σε δικαιώνει σχεδόν κάθε φορά, είτε μιλάμε με όρους γεύσης είτε με όρους θρεπτικής αξίας.

Η πασίγνωστη χωριάτικη σαλάτα, το σήμα κατατεθέν της ελληνικής τουριστικής κουζίνας δίπλα στο περίφημο τζατζίκι και τον διάσημο μουσακά, χρειάζεται λίγα και ποιοτικά υλικά. Φρέσκα λαχανικά, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, νόστιμη φέτα, μυρωδάτη ρίγανη, ένα μαχαίρι και ένα μπολ είναι όλα όσα χρειάζεται για να αγγίξει το απόλυτο. Εμείς αποφασίσαμε, ακολουθώντας την νέα τάση του καλοκαιριού, να βάλουμε στο παιχνίδι μια φρεσκοζυμωμένη φρατζόλα πετρόμυλου.

Υλικά:

1 καρβέλι Πετρόμυλου

2 μέτριες ντομάτες

1 αγγουράκι

1 πιπεριά πράσινη , κέρατο

1 πιπεριά κόκκινη, Φλωρίνης

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

φέτα

κάπαρη

ελιές

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι & ρίγανη

Εκτέλεση:

Κόψτε προσεκτικά το πάνω μέρος από το καρβέλι Πετρόμυλου και αδειάστε το εσωτερικό του από την ψίχα. Το μυστικό της συνταγής είναι το εξής: το ψωμί πρέπει να ψηθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε το «παπάριασμα» του ψωμιού από τα υγρά της ντομάτας. Σε προθερμασμένο φούρνο τοποθετήστε τα δύο κομμάτια από το καρβέλι – το καπάκι αλείψτε το με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι – και ψήστε το στους 180ºC για 10’. Επειδή τίποτα δεν πάει χαμένο, η ψίχα το ψωμιού μπορεί να μετατραπεί σε εξαιρετικά κρουτόν. Κόψτε την σε μικρά κομμάτια, αλείψτε τα με ελαιόλαδο και αλάτι και ψήστε για 10’ στους 180ºC επίσης. Μετά το ψήσιμο πασπαλίστε τα με λίγη ρίγανη και όσο πιπέρι αντέχετε. Κόψτε τις ντομάτες, το αγγουράκι και την φέτα σε κύβους, τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Προαιρετικά, μπορείτε να κόψετε και τις ελιές σε ροδέλες για να δώσουν περισσότερη γεύση και άρωμα στο πιάτο. Βάλτε όλα τα λαχανικά μαζί με την φέτα, τις ελιές και την κάπαρη σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη - για ακόμα μια φορά το προσωπικό σας γούστο θα ρυθμίσει τις ποσότητες. Τοποθετήστε την σαλάτα μέσα στο καρβέλι και voila...η πιο εύκολη και νόστιμη χωριάτικη είναι έτοιμη να την καταβροχθίσετε. 

Καλή σας όρεξη.

*Κάθε μία από τις συνταγές που σας προτείνουμε μαγειρεύεται - για τις ανάγκες της φωτογράφισης - από την φανταστική ζαχαροπλάστη μας, Νατάσα Τσουλουφίδου, στο εργαστήριο του καταστήματος της Χανιώτης.  

**Η πρώτη φωτογραφία: via http://elmaskitchen.blogspot.gr/