Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Το εμβληματικό grilled cheese.

“When trying to find the words to tell her how much I loved her, I stumbled across the ingredients for grilled cheese sandwiches” | Jarod Kintz, This Book Has No Title

Ιδιοφυές στην απλότητα της σύλληψής του αλλά απόλυτα διαχρονικό. Φερμένο από την μακρινή Αμερική, το grilled cheese είναι ο ορισμός του comfort food καθώς συνδυάζει με τον πλέον ιδανικό τρόπο τρία αγαπημένα υλικά: ψωμί, βούτυρο και τυρί.

Τραγανές, χρυσοκάστανες φέτες ψωμιού που στο εσωτερικό τους κρύβουν έναν παράδεισο φτιαγμένο από λιωμένο κίτρινο τυρί*. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής αυτού του all time classic sandwich είναι χωρίς αμφιβολία το τυρί, χωρίς να αποκλείει την παρείσφρηση και άλλων συστατικών που όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το επισκιάσουν Βουτυράτο όσο χρειάζεται και αλμυρό όσο πρέπει, το grilled cheese σερβίρεται απαρεγκλίτως ζεστό και είναι πιάτο μπαλαντέρ, από το πρωινό τραπέζι στην θέση του τέλειου μεταμεσονύκτιου snack ή ως το πιο ταιριαστό συνοδευτικό μιας χορταστικής ντοματόσουπας.

 *παραδοσιακά χρησιμοποιείται το cheddar, αλλά στην πιο ενήλικη εκδοχή του ταιριάζουν και άλλα τυριά, όπως το gruyère.

*Grilled cheese trivia:

Σύμφωνα με την Wikipedia, το ψημένο ψωμί και τυρί ήταν δημοφιλές ανά τον κόσμο από αρχαιοτάτων χρόνων. Η σύγχρονη εκδοχή του εντοπίζεται αρχικά στην Αμερική την δεκαετία του 1920, όταν οι φτηνές φέτες ψωμιού και το αμερικάνικο τυρί ήταν προσιτά. Το επονομαζόμενο dream cheese έκανε μεγάλη επιτυχία στην Αμερική την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. 

Συστατικά:

2 φέτες σχιστού χειροποίητου ή ζέας/dinkel ολικής

30- 60 γρ. τριμμένου cheddar (η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού)

Βούτυρο

Μαγιονέζα

Εκτέλεση:

Αρχικά βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταίνεται σε χαμηλή-προς-μέτρια φωτιά. Στην συνέχεια, απλώστε στην μία επιφάνεια κάθε φέτας ένα λεπτό στρώμα βούτυρο, ενώ στην άλλη πλευρά απλώστε λίγη μαγιονέζα. Τοποθετήστε τις φέτες μέσα στο ζεστό τηγάνι από την πλευρά της μαγιονέζας. Χωρίστε ισόποσα το τυρί σε κάθε βουτυρωμένη φέτα. Η διαδικασία του ψησίματος χρειάζεται λίγη προσοχή. Προσαρμόστε την φωτιά έτσι ώστε το τυρί να αρχίσει σταδικά να λιώνει. Όταν έχει λιώσει περίπου η μισή ποσότητα τυριού σε κάθε φέτα, ενώστε τις και πιέστε ελαφρά με μια σπάτουλα. Από δω και περά η διαδικασία είναι απλή αλλά κρίσιμη. Γυρνάτε το sandwich στο τηγάνι πιέζοντας ελαφρά. Συνεχίστε έως ότου το grilled cheese σας να είναι «συμπαγές», ομοιόμορφα ψημένο, τραγανό και έχει λιώσει όλη η ποσότητα του τυριού.

Καλή σας όρεξη! 

** Συνταγή από The New York Times

   Τελευταία φωτογραφία by Rikki Snyder