Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Προζύμι, το

Ουσιαστικό, ουδέτερο, φτιάχνεται από νερό και αλεύρι.

Εν αρχή ην ο άρτος. Το ψωμί, με μόλις 30.000 έτη στην πλάτη του, θεωρείται η πιο πλήρης και η πιο φτηνή τροφή. Αυτοί είναι και οι λόγοι, δηλαδή η ιδιαίτερη θρεπτική του αξία και το χαμηλό κόστος παραγωγής, που το ανέδειξαν σε αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της γης - εκτός ίσως από την Ανατολική Ασία που προτιμάει το ρύζι.

Το ψωμί με προζύμι αποτελεί ένα από τα πιο παλιά είδη ψωμιού. Σύμφωνα με τον Ian Knauer και το Hungry History οι ρίζες αυτού του ψωμιού φτάνουν μέχρι την Αρχαία Αίγυπτο. Ο Knauer υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η ανακάλυψη να έγινε τυχαία όταν κάποιος άφησε έξω μια μικρή ποσότητα ζύμης. Αυτό που συνέβη λέγεται σακχαρομύκητας. Οι φυσικοί σακχαρομήκητες βρίσκονται στον αέρα και όταν έρθουν σε επαφή με νερό και αλεύρι συνηθίζουν να εγκαθίστανται και να προκαλούν ζυμώσεις. Το αποτέλεσμα των ζυμώσεων αυτών είναι το προζύμι.

*Προζύμι trivia:

Είναι μικρή ποσότητα ζυμαριού από προηγούμενο ζύμωμα που αφήνεται να υποστεί την φυσική διαδικασία της ζύμωσης & χρησιμοποιείται στο επόμενο. Πιο επιστημονικά, είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών που «τρέφεται» με νερό και αλεύρι.

Στο παρακάτω video μπορείς να μάθεις πώς να φτιάξεις το δικό σου προζύμι & στη συνέχεια το δικό σου ψωμί. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη υπομονή.