Το blog

Ψάχνουμε. Επιλέγουμε. Προτείνουμε.

Η αβάσταχτη τελειότητα ενός burger

Ένα κάπως διαφορετικό burger με ντοματοκεφτέδες σαντορινιούς και σος γιαουρτιού. Και μερικά τσιπς πατάτας. Και κολοκυθιού. Α, να μην ξεχάσουμε και τα onion rings.

Είναι Αύγουστος, έστω για ελάχιστες μέρες ακόμη, που σημαίνει ότι ίσα που προλαβαίνεις να εκμεταλλευτείς τις ζουμερές ντομάτες, τα φρέσκα κολοκύθια και τα μυρωδικά της εποχής. Η εύκολη λύση είναι να φτιάξεις μια χορταστική σαλάτα. Η σοφή επιλογή είναι να δημιουργήσεις ένα burger με την ντομάτα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κεφτέ και τραγανά συμπαρομαρτούντα.

Υλικά (για περίπου 15 burgers):

2 μαργαρίτες από τον Φούρνο Λεμονή                                

2 πολύσπορα για σάντουιτς από τον Φούρνο Λεμονή

10 ντομάτες

4 κρεμμύδια

7 κολοκύθια

1 κιλό πατάτες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

10 κλωνάρια μαϊντανό

5 κλωνάρια δυόσμο

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

150 γρ. φέτα

1 κούπα τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

0.5 lt. γάλα

ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι  

Εκτέλεση:

Για τους ντοματοκεφτέδες: Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, κόψτε τις σε μικρά κυβάκια και αφήστε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ένα ξερό, και τα μυρωδικά – δηλαδή τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Τρίψτε ένα από τα κολοκυθάκια. Ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί με το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι (η ποσότητα εξαρτάται από τις αντοχές σας). Στο μείγμα προσθέστε μερικές κουταλιές αλεύρι – τόσο όσο χρειάζεται για να χυλώσει. Ζυμώστε ελαφρά και αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 20’. Μόλις περάσει ο χρόνος, πλάστε τα κεφτεδάκια (tip: στο ζύμωμα πασπαλίστε κάθε ένα με λίγο αλεύρι για να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σας) και αφήστε τα σε ένα πιάτο με αλεύρι. Τηγανίστε σε καυτό ελαιόλαδο, αλλά μέτρια φωτιά, έως ότου ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Αφήστε τους ντοματοκεφτέδες να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι σε απορροφητικό χαρτί.

Όσο περιμένετε να σφίξει το μείγμα εκμεταλλευτείτε αυτά τα 20' προετοιμάζοντας τα συνοδευτικά.

Σος γιαουρτιού: Ανακατέψτε το γιαούρτι με την φέτα, ελαφρώς λιωμένη με ένα πηρούνι ή τριμμένη. Προσθέστε περίπου 4 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Το βασικό που πρέπει να θυμάστε είναι να δοκιμάζετε καθ΄όλη την διάρκεια προετοιμασίας.

Τσιπς πατάτας και κολοκυθιού – Onion rings: Καθαρίστε πατάτες, κολοκύθια και κρεμμύδια. Το κόψιμο τους διαφέρει. Οι πατάτες πρέπει να κοπούν σε λεπτές φέτες οπότε θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήστε peeler. Τα κολοκύθια μπορείτε να τα κόψετε είτε σε φέτες είτε σε μπαστουνάκια ενώ τα κρεμμύδια επιβάλλουν κόψιμο σε ροδέλες. Διαφορές υπάρχουν και στην προετοιμασία τηγανίσματος. Ξεκινήστε με τις πατάτες που το μόνο που χρειάζονται είναι αλάτι και καυτό ελαιόλαδο. Για τα κολοκυθάκια θα χρειαστείτε ένα μπολ με αλεύρι και αλάτι. Βουτήξτε τα να αλευρωθούν καλά και μετά η διαδικασία είναι γνωστή: τηγάνισμα σε καυτό ελαιόλαδο.* Τα κρεμμύδια έχουν την μεγαλύτερη διαδικασία. Αρχικά, αφήστε τα να μουλιάσουν σε ένα μπολ με γάλα και μια πρέζα αλάτι περίπου 10’. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγει η καψάδα τους. Στη συνέχεια αλευρώστε τις ροδέλες και τηγανίστε για πολύ πολύ λίγο.

*για έξτρα πόντους τραγανότητας δοκιμάστε να τα βουτήξετε ένα –ένα σε μπολ με νερό πριν το τηγάνι.   

Συναρμολόγηση: Κόψτε τα ψωμάκια στη μέση. Απλώστε την σος και σε όλες τις επιφάνειες. Βάλτε μέσα ένα ντοματοκεφτέ και μερικά τσιπς κολοκυθιού. Ανάλογα με την όρεξή σας μπορείτε να προσθέστε φύλλα μαρουλιού, φέτες αγγουριού ή οποιοδήποτε επιπλέον υλικό επιθυμείτε. Σερβίρετε τα burger σε ένα μεγάλο πιάτο για να χωρέσουν τα τσιπς και τα onion rings.

Kαλή επιτυχία!

*Κάθε μία από τις συνταγές που σας προτείνουμε μαγειρεύεται - για τις ανάγκες της φωτογράφισης - από την φανταστική ζαχαροπλάστη μας, Νατάσα Τσουλουφίδου, στο εργαστήριο του καταστήματος της Χανιώτης. 

** η πρώτη φωτογραφία: via https://www.behance.net/